MKM Museum Küppersmühle

Tentoonstellingen & Musea

Een van de meest internationaal uitgebreide collecties van Duitse naoorlogse kunst is te zien bij het MKM Museum Küppersmühle, gelegen in het midden van de levendige binnenhaven van Duisburg.

Het MKM is niet alleen een van de grootste Duitse privémusea. Met de opening na uitbreiding van Herzog & de Meuron in 2021 en de nieuwe presentatie van de Ströher-collectie op een totaal van 5000 m2 is het huis na 1945 een centrale plek van de Duitse kunst geworden. Bezoekers kunnen een unieke rondleiding door de Duitse kunstgeschiedenis verwachten. Er zijn ongeveer 300 werken te bezichtigen die gemaakt zijn vanaf de jaren ‘50.

Ook de museumarchitectuur is inspirerend. Aan de buitenkant zet de opvallende rode bakstenen gevel van het nieuwe gebouw de authentieke uitstraling van het oude gebouw voort en past harmonieus in de architectuur van de binnenhaven. In het gebouw treft men een opeenvolging van meer dan veertig hoge, lichte kunstruimtes die een enorm gevoel van ruimte creëren. Spectaculair zijn de historische silo’s, die via bruggen de verbinding tussen oude en nieuwe gebouwen creëren, evenals de twee traptorens van kronkelend, terracottakleurig beton. Ze lijken op een gigantische sculptuur waardoor de blikken onvermijdelijk naar boven worden getrokken.